Skip to Content

1U4 MILIJUNA 2020: Postani liderica promjene

1u4 milijuna 2020
1u4 milijuna 2020

Svijet bi bio bogatiji za 5 bilijuna dolara kada bi u poduzetništvu bio jednak broj žena i muškaraca! Otkrila je to studija jedne od najvećih svjetskih konzultantskih kuća, Boston Consulting Grupa 2019.

U Hrvatskoj raste broj žena u poduzetništvu u posljednjih osam godina, ali udio je i dalje nizak: u ovom trenutku 22% svih hrvatskih tvrtki osnovale su žene. Istraživači BCG utvrdili su tri ključne kategorije prepreka s kojima se susreću poduzetnice: pristup financijama, pristup edukacijama za stjecanje novih vještina i novim tehnologijama, i networking. Uklanjanje tih prepreka imalo bi ogromne koristi za nacionalna gospodarstva i globalnu ekonomiju u digitalnoj eri koja pruža dosad neslućene prilike za rast. Zato Mastercard Hrvatska u jednom od najomiljenijih specijala u Hrvatskoj - 1U4 MILIJUNA 2020. - okuplja partnere, vodeće hrvatske kompanije u obrazovanju, medijima i IT industriji, kako bi pokušali ukloniti prepreke za žene u poduzetništvu u Hrvatskoj i stvoriti preduvjete za digitalnu transformaciju njihovih tvrtki. Stručnjaci Mastercarda, Ekonomskog instituta, Algebre, Infobipa, Infinuma, Deloitta i FER-a zajedno u 2020. potiču rast mikro kompanija u vlasništvu žena: omogućuju im pristup novim tehnologijama, znanju i kapitalu. U prvoj znanstvenoj studiji o ženskom poduzetništvu u Hrvatskoj, Ekonomski institut utvrdio je faktore uspjeha malih i mikro tvrtki koje vode žene i time ruši mnoge stereotipe.

Mastercard u svim krajevima svijeta nastoji ukinuti spolne stereotipe i povećati dostupnost obrazovanja, tehnologije i kapitala za žene u poduzetništvu: angažirali su svoju golemu mrežu partnera, investitora i poslovnih anđela da bi povećali broj novih tvrtki koje osnivaju žene i da bi im pomogli ostvariti rast. Dosad su osigurali više od 1 milijarde dolara investicija za start-upe koje su osnovale ili vode žene. Upravo su objavili da su postigli potpunu izjednačenost u plaćama žena i muškaraca na istim pozicijama u Mastercardu, a da bi potvrdili svoju posvećenost ženama u poduzetništvu pokrenuli su novu, dosad najveću globalnu inicijativu ‘Put u neprocjenjivo’. Riječ je o jednom od najopsežnijih poslovnih programa u svijetu za 1 milijun vlasnica malih i mikro tvrtki kojima će biti omogućen pristup znanju i zajednici kroz fizička i digitalna mentorstva i savjetovanja te razvoj digitalnih platformi za povezivanje.

Stvaranje nove generacije žena liderica prioritet je Mastercarda i prioritet svijeta. U sklopu 1U4 MILIJUNA 2020: POSTANI I TI LIDERICA PROMJENA, Mastercard u partnerstvu s Jutarnjim i vodećim stručnjacima Algebre, Ekonomskog Instituta, Infobipa, Infinuma, Deloitta i FER-a osigurao je vlasnicama 12 mikro poduzeća u Hrvatskoj digitalne alate, mrežu digitalnih i mentora iz industrije, pristup znanju potrebnom za rast njihovih tvrtki u digitalnoj ekonomiji i financijski kapital s ciljem da postanu liderice promjena! Poslovnu i digitalnu transformaciju njihovih tvrtki pratimo uz analize vodećih digitalnih stručnjaka Hrvatske – kako bi svatko u poduzetništvu mogao prepoznati prilike za razvoj svojih tvrtki u digitalnoj ekonomiji i postati lider promjena.

Mastercardov social impact projekt na jutarnji.hr 1U4 MILIJUNA: KAKO SMO OSTVARILI NAŠE SNOVE U HRVATSKOJ u godinu dana otkako je lansiran postao je centralna platforma o uspjehu u Hrvatskoj. Više od 1.5 milijuna čitatelja pratilo je na https://native.jutarnji.hr/1u4milijuna/ životne preokrete 35 ljudi koji su promijenili karijere, započeli nešto neprocjenjivo i ostvarili nevjerojatan uspjeh. Ovoga tjedna kreće 1U4 MILIJUNA: POSTANI I TI LIDERICA PROMJENA kao najveći live specijal o uspjehu žena u poduzetništvu i digitalnoj transformaciji mikro tvrtki.

Na jutarnji.hr bit će prikazan nevjerojatan poslovni put ukupno 15 mikro poduzetnica, vlasnica 12 mikro tvrtki, koje će savladati nove poslovne metodologije, nove modele rada i razviti digitalne vještine uz pomoć sveučilišnih stručnjaka, digitalnih mentora i mentora iz industrije. Prvi put u Hrvatskoj znanje vodećih digitalnih stručnjaka bit će na raspolaganju svima u poduzetništvu na platformi 1U4 MILIJUNA na jutarnji.hr. Data analiza, novi poslovni modeli, novi razvoj proizvoda, digitalni marketing, nove potrebe korisnika, dizajn usluga i servisa usmjeren na potrebe korisnika – o ovim temama poduzetnici će moći razgovarati s digitalnim mentorima kako bi potaknuli još snažniji rast svojih tvrtki, iskoristili benefite digitalne ekonomije i postali lideri promjena.

 

Evo što sve donosi 1U4 MILIJUNA 2020: POSTANI I TI LIDERICA PROMJENA:

 

1.      1U4 MILIJUNA LEADERSHIP AKADEMIJA NA ALGEBRI

Vlasnice pet mikro tvrtki završile su Mini MBA Digital Business Transformation, jedan od najutjecajnijih obrazovanih programa za vođenje kompanija u digitalnoj eri na Visokom učilištu Algebra, a na platformi 1U4 MILIJUNA prenosimo najvažnija znanja i poduke s ovog programa. 1U4 MILIJUNA Leadership Akademija olakšala je vlasnicama pet uspješnih mikro poduzeća svladavanje poslovnih prepreka, pružila im relevantne alate za uspješno poslovanje u digitalno doba, omogućila povezivanje s kolegama iz industrije i digitalnim stručnjacima i time osnažila rast njihovih poduzeća.

2.      PRVA STUDIJA O FAKTORIMA USPJEHA ŽENA U PODUZETNIŠTVU

U prvoj znanstvenoj analizi o ženskom poduzetništvu, istraživači Ekonomskog instituta utvrdili su faktore uspjeha žena u poduzetništvu. Time će biti srušeni mnogi stereotipi s kojima se suočavaju žene u poduzetništvu! Istraživači su analizirati poslovanje 200 tisuća tvrtki u Hrvatskoj u 15 godina poslovanja kako bi utvrdili što sve utječe na rast mikro poduzeća u Hrvatskoj koja osnivaju žene, kakve su razlike u upravljanju i donošenju odluka u odnosu na tvrtke koje vode muškarci, i što sve uvjetuje prelazak tih tvrtki u statuse malih, srednjih i velikih poduzeća! Istraživači su na temelju znanstvene metodologije utvrdili i najbolje mikro i male poduzetnice Hrvatske u različitim kategorijama i različitim krajevima Hrvatske.

3.      1U4 MILIJUNA DIGITALNI MENTORI

Znanje stručnjaka za upravljanje tvrtkama u digitalnoj eri s eminentnih obrazovanih i znanstvenih institucija te iz vodećih IT kompanija u Hrvatskoj, prvi put bit će dostupno poduzetnicima u svim krajevima Hrvatske kako bi mogli unaprijediti poslovanje u digitalnoj eri i povećati rast svojih tvrtki. Svaka poduzetnica ili poduzetnik moći će tijekom rujna i listopada razgovarati s digitalnim mentorima 1U4 MILIJUNA na platformi na jutarnji.hr. Oni imaju visoku ekspertizu u područjima data analize, novih poslovnih modela, digitalizacije poslovnih procesa, digitalnog marketinga, dizajnu usluga i servisa usmjerenih na ponašanje ljudi, sigurnosti u online poslovanju, a dolaze iz Algebre, FER-a, Infobipa, Trilixa, Ostendo Consultinga, Infinuma, Deloitta i Mastercarda. Svi poduzetnici mogu im postaviti pitanja na jutarnji.hr na platformi 1U4 MILIJUNA.