Skip to Content

Mastercard financira zajedničku inicijativu za ubrzanje pronalaska lijeka i širu dostupnost terapija protiv koronavirusa (COVID-19)

Bill & Melinda Gates Foundation
Zaklade Bill & Melinda Gates, Wellcome i Mastercard pokrenuli su inicijativu za ubrzani razvoj lijeka protiv COVID-19

Sa svojom zakladom Impact, Mastercard se na globalnoj razini povezao sa zakladom Bill & Melinda Gates i zakladom Wellcome kako bi zajedno pokrenuli akcelerator za razvoj terapija i lijekova protiv koronavirusa sa ukupno 125 milijuna dolara početnog ulaganja. Cilj akceleratora je podržati, koordinirati i ubrzati istraživanja onih lijekova koji obećavaju te nove lijekove učiniti dostupnim u siromašnim zemljama.

Akcelerator će igrati ključnu ulogu u ubrzanju pronalaska i procjeni učinkovitosti novih ili prilagođenih lijekova u neposrednom liječenju bolesnika s potvrđenim koronavirusom (COVID-19). Trenutno nema raspoloživih antivirusnih ili imuno terapija širokog spektra za borbu protiv novih patogena i niti jedan nije odobren za upotrebu protiv koronavirusa.

Zaklade Gates i Wellcome svaka doprinose s 50 milijuna dolara, a Mastercardova zaklada Impact obvezala se donirati 25 milijuna dolara za kataliziranje početnog rada akceleratora.

„Virusi poput COVID-19 brzo se šire, ali u isto vrijeme razvoj cjepiva i lijekova koji bi ih zaustavili polako napreduje“, rekao je Mark Suzman, izvršni direktor  zaklade Bill & Melinda Gates. „Ako želimo zaštititi svijet od epidemija poput ove izazvane koronavirisom, a posebno one najugroženije skupine, tada moramo pronaći način da ubrzamo istraživanje i razvoj. To zahtijeva vlade, privatna poduzeća i filantropske organizacije da brzo i zajedno djeluju kako bi financirale ta ista istraživanja.“

Akcelerator će surađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, vladama i privatnim sektorom, zakladama i organizacijama, kao i sa globalnim regulatornim i političkim institucijama. Samo dijeljenjem znanja, koordinacijom ulaganja i udruživanjem resursa možemo ubrzati istraživanja. Ova vrsta suradnje bila je ključna lekcija koju smo naučili iz epidemije ebole koja se dogodila 2014. godine.

„Ponosni smo što smo, u skladu s našom politikom uključivog razvoja, imali priliku pridružiti se ovom ključnom naporu za borbu protiv koronavirusa“, rekao je Mike Froman, potpredsjednik Mastercarda. „Ovaj globalni izazov ne samo da predstavlja rizik za zdravlje i sigurnost stanovništva cijelog svijeta, već predstavlja i potencijalni poremećaj za ekonomsku vitalnost milijuna ljudi, poduzeća i organizacija širom svijeta. Naše iskustvo s financijskom uključivosti pokazuje nam važnost izgradnje široke mreže partnera koji pridonose ne samo svojim kapitalom, već svojim znanjem i vještinama, te pozivamo i ostale partnere da nam se pridruže u našim aktivnostima i zajedničkoj borbi protiv virusa.”

***

Za više informacija posjetite Mastercard.com.